Pohjoismaista yhteistyötä maankäytön suunnittelun kehittämisessä

Aloitin työni MRL:n kokonaisuudistuksen parissa ympäristöministeriön Alueet ja yhdyskunnat –yksikön päällikkönä 15.8.2019. Heti seuraavalla viikolla osallistuin pohjoismaiseen kaavaviranomaisten kokoukseen. Pohjoismaisesta yhteistyöstä voisi saada eväitä myös MRL:n kokonaisuudistukseen.

Pohjoismaisessa kokouksessa pohdimme yhdessä yhteiskunnallisia muutoksia ja haasteita, joihin maankäytön suunnittelun tulisi vastata. Pääasiassa kysymykset olivat yhteisiä. Digitalisaation mahdollisuudet tulee hyödyntää kaavoituksessa. Kaikissa maissa kaupungistuminen jatkuu voimakkaana ja sen kääntöpuolena on maaseudun tyhjeneminen. Kaupungin ja maaseudun vuorovaikutus ja tasapainoinen kehittäminen koettiin kaikissa maissa keskeiseksi haasteeksi. Kaupunkirakenteen tiivistyessä huolestuttaa myös ympäristön laatu ja viheralueiden riittävyys, erityisesti luonnon monimuotoisuus. Ruotsissa erityisenä ongelmana koettiin segregaatio.

Ilmastonmuutos, sekä sen hillintä että siihen sopeutuminen, on kuitenkin suurin ja ajankohtaisin kysymys kaikissa maissa. Muut maat tarttuivat innolla Tanskan ehdotukseen yhteispohjoismaisesta yhteistyöstä välineiden kehittämiseksi ympäristö- ja ilmastovaikutusten arviointiin kunta- ja maakuntakaavoituksessa. Suomella on paljon tarjottavaa tähän yhteistyöhön, jota innolla odotan.

Yksi kommentti artikkeliin “Pohjoismaista yhteistyötä maankäytön suunnittelun kehittämisessä”

  1. Suomessa kaupungistuminen on myös tyhjentämässä keskustat, että oisko lähiöistyminen se oikeampi termi. Olisiko sille joku modernimpi termi?

Kommentoi

Kommentistasi lähetetään julkaisupyyntö blogin ylläpitäjille. Kiitos kommentistasi!